De beste inpaktips: bespaar ruimte en geld

Ik ga op reis en ik neem mee… En dan probeerde je een lange lijst te maken en te onthouden. Leuk tijdverdrijf, maar in de praktijk kun je het best zo min mogelijk meenemen. Je moet al die bagage toch weer meeslepen. Ga je met het vliegveld, dan kost zo’n extra koffer ook al gauw een paar tientjes extra. Dat bespaar je allemaal als je weet hoe je het best inpakt. Met deze tips gaat je dat lukken!

Ruim twee weken naar Costa Rica en Panama met minder dan 20 kilo (inclusief reisgidsen) beviel me prima. Ik heb maar 1 ding gemist, maar dat maakte verder niet uit. Mijn inpakmissie was geslaagd en na een aantal jaar reizen heb ik het idee dat ik het begin te snappen. Inpakken is een kunst. Ik reis graag eenvoudig, dus met twee broeken en een paar shirts ben ik weken tevreden. Mijn matje, ondergoed, toiletspullen, slippers en wandelschoenen maken het compleet. Nog wat randzaken mee en ik beleefde een fantastische reis. Voor vijf dagen citytrippen probeer ik het met alleen handbagage te doen. Inclusief laptop, die ik nodig heb om schoolwerk te doen. Hoe ik dat doe? Ik geef je een paar algemene tips:

 • Bedenk van tevoren je streefgewicht
  Niet alleen belangrijk voor je figuur, maar ook voor je koffer. Als je van tevoren iets bedenkt, is het makkelijker om aan het eind te bepalen of je tevreden bent. Je streefgewicht hangt onder andere af van de lengte van je reis en het type reis. Ga je backpacken of zit je heel de reis in een hotel? Ook de prijzen bij de luchtvaartmaatschappij kunnen van invloed zijn. Houd je streefgewicht laag en realistisch, want anders heb je er nog niks aan.
 • Kies je kleding zorgvuldig
  Neem niet zomaar kleding mee, maar denk hier goed over na. Multifunctionele kleding is de sleutel tot weinig bagage. Pak dus in, wat je goed staat, maar waar je ook vrij in kunt bewegen. Ook dit hangt weer af van je type reis. Ga je alleen maar de jungle in, dan is mode toch minder belangrijk. Rol je kleding ook lekker strak op, voordat je het inpakt. Opgerolde kleding levert meer ruimte op, maar voorkomt ook (veel) kreukels in je kleding. Ook bij schoenen is multifunctionaliteit heel belangrijk. Thuis loop je waarschijnlijk ook niet elke week op al de schoenen die je hebt. Schoenen zijn enorm onhandig met inpakken en erg zwaar. Voor de meeste bestemmingen geldt toch wel dat 2 paar ruim voldoende is.
 • Was je kleding op reis
  Een tip voor als je eenmaal weg bent. Hierbij is je accommodatie wel essentieel. Slaap je in een appartement met wasmachine, dan is dit makkelijk. Toch kan het al snel, want je hebt alleen maar een wastafel en wat wasmiddel nodig. Als je op reis wast, hoef je dus minder mee te nemen.

 • Koop vacuümzakken
  Wat een ruimtebespaarders zijn dat! Het scheelt misschien geen gewicht, maar zorgt er wel voor dat je een kleinere tas of koffer mee kunt nemen. Dat is ook heel wat waard. Je opgerolde kleding heeft een mooi plekje, en wordt nog strakker opgeborgen in zo’n zak.
 • Ruim tactisch in
  Ik zei het al: inpakken is een kunst. Of wetenschap. Is maar net hoe je het bekijkt. Met een beetje ruimtelijk inzicht gaat het toch wat makkelijker. Maar er zijn ook gaatjes die je goed kunt opvullen, zonder ruimtelijk inzicht. Heb je zo’n koffer met ribbels in de onderkant? Stop daar je ondergoed of handdoeken in. In je schoenen zit ook een gat waar bijvoorbeeld een shirt mooi in past.
 • Vergelijk de prijzen voor extra bagage
  Bij het boeken van je vliegticket let je waarschijnlijk goed op de prijs. Logisch, maar let ook eens op de regels rondom je bagage. Hoeveel handbagage mag je standaard meenemen? Wat kost een extra stuk bagage? Moet je het in één stuk meenemen of mag je het verdelen? Allemaal vragen die je geld kunnen besparen én belangrijk zijn als je gaat inpakken na het boeken.

Artikel geschreven door: Marion van Vugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *