Tips en tricks voor vliegen van A naar B en wat te doen tegen oorpijn

Bijna iedereen die ooit gevlogen heeft, heeft weleens last gehad van oorpijn bij het opstijgen en het dalen van het vliegtuig. Die oorpijn heb ik zelf altijd ervaren als een van de irritantste (niet pijnlijkste) pijnen. Het voelt een beetje alsof de tandarts zonder verdoving op je zenuw aan het boren is, maar dan in je oren. Deze pijn word veroorzaakt door luchtdrukverschillen. Er zijn een heleboel manieren om dit natuurkundig uit te leggen, maar dat ga ik nu niet doen. Ik ga het even op een wat makkelijkere manier uit leggen.

Luchtdruk is in principe de druk waarmee  de ‘lucht’ op de aarde drukt. Dit komt door de zwaartekracht. Hoe hoger je zit, hoe lager de druk. Dit is natuurlijk een redelijk kinderlijke uitleg, en een aantal voorvaders van de natuurkunde zullen zich omdraaien in hun graf.  We zijn nou eenmaal niet allemaal fysici. Doordat de luchtdruk in korte tijd snel daalt/stijgt tijdens het stijgen/landen, komt er te veel druk te staan op jouw middenoor, waardoor je trommelvlies bol komt te staan. Dit veroorzaakt de beruchte oorpijn. Gelukkig wordt de luchtdruk in de cabine ook geregeld, waardoor het effect nog wat minder heftig is. Je zult dan ook merken dat na verloop van tijd de pijn in je oren minder wordt en verdwijnt wanneer het vliegtuig in de lucht is.

Nu zijn er een aantal foefjes en gadgets bedacht tegen deze oorpijn. Van grootmoeders middeltjes tot speciale oordoppen, ik zal er hier een aantal voor je op een rijtje zetten.                                                                              

Kauwgom kauwen

De meest bekende oplossing is misschien wel deze: het kauwen op kauwgom. Raad eens? Het werkt. Tussen het middenoor en de keelholte zit een klein gangetje genaamd de buis van Eustachius. Deze buis kun je vergelijken met een soort ventiel, hij rekt op  en ‘laat lucht door’ om de luchtdruk in je hoofd te regelen (nogmaals, we zijn ook niet allemaal biologen). Door kauwgom te kauwen zet je dit proces redelijk ‘kunstmatig’ in gang. Je bent als het ware zelf bezig met het openen van de buis van Eustachius en het geleidelijk doorlaten van lucht. Hierdoor neemt de pijn snel af, en kun je ‘m zelfs deels voorkomen. Een pakje kauwgom is op de meeste vliegvelden wel te krijgen. Dit vormt een fijne en niet al te prijzige oplossing voor het oorpijn probleem.

Speciale oordoppen

Bedrijven als Alpine hebben speciale oordoppen ontwikkeld voor tijdens het vliegen. Deze blokkeren het geluid dat vanaf de motoren komt en dat binnen de cabine voorkomt. Daarnaast fungeren ook deze oordoppen als een soort ventiel en kunnen zij de luchtdruk in jouw oren reguleren. Ze doen dus eigenlijk wat kauwgom doet en meer op een professionele manier, voor zover dat kan. Je kunt deze oordoppen online bestellen of op het vliegveld aanschaffen. Vliegvelden als Schiphol zijn zo groot, dat je ze er echt wel zult vinden. Kun je het niet meteen vinden? Vraag dan gewoon aan de staf waar de dichtstbijzijnde winkel is waar je ze kunt aanschaffen.

Mond openhouden

Je mond openhouden en/of kauwbewegingen maken hebben een gelijksoortig effect als kauwgom kauwen, maar dan zwakker. Ik raad je aan om toch iets van kauwgom bij de hand te hebben wanneer je gaat vliegen, dat werkt gewoon net iets beter. Doe bovenstaande alleen als je eigenlijk echt niets anders kan.

Vingers in je oren

Dit is een methode die ik zelf, voordat ik de oordoppen aanschafte, meestal gebruikte. Door je vingers gedurende het stijgen en dalen rustig in en uit je oren te halen, creëer je zo’n beetje hetzelfde effect als de oordoppen. Je maakt als het ware weer een soort ventiel, maar dan met je vingers. Ook deze manier is wat zwakker dan de oordoppen gebruiken, het duurt vaak wat langer om de druk in je oren te regelen, en het werkt ook niet altijd.

Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat! Goede vlucht!

Kijk voor andere blogs en parkings vergelijkingen op Dusseldorf parkeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *